Založ si blog

Svet nám ofrázovieva

Dnes je veľmi zaťažko bojovať na poli spoločenských tém vyváženou rétorikou s triezvym úsudkom, a či prijatím názoru toho druhého. Teda ak sa niekomu bojovať chce. Nielen počasie je rozpálené akosi priskoro tohto roku, ale aj ľudia sú ostrí. Mať dnes vlastný názor znamená mať nejakú nálepku. Nálepku, ktorú si niekto vymyslel, aby mohol toho druhého zosmiešniť, ponížiť, alebo ukázať na neho prstom, že nemá pravdu. Treba sa na to vysrať a začať plynule dýchať. Mám skoro 45 a dodnes som to nevedel. Dýchať. Začal som sa to učiť a neverili by ste, aký to má účinok.

Ľudia si na Slovensku v poslednej dobe zvykli veľmi radi ukazovať na pravdu. Že tá ich pravda je tá pravdivá, a tá druhá pravda, je vlastne klamstvo. Nevediac o tom čo činia, lebo majú iba názor. O hodnote pravdy vypovie až čas. Všetko sa oddelí a vypláva na povrch. Nie je potrebné byť sudcom, ale ani katom. Márna sláva, poľná tráva. Dnes si tu a zajtra tam. Rozdávame nezmyselné ceny, svoju mentálnu výbavu využívame ako nadradenosť a sme ostrí ako žiletky, keď to vôbec nie je potrebné. Dospel som k názoru, že najlepšie je starať sa o samého seba a svoju bunku. Tú najbližšiu. Neriešiť ani široké okolie a niekedy ani úzke. Spoločenské témy tak rozdeľujú, že vypovedanie vlastného názoru Vás môže dostať do nepríjemného konfliktu nepríjemnej skutočnosti. Preto je dobre dať si pivko v zadymenom kúte obľúbenej krčmy, alebo len kofolu na dvore bez zbytočných fráz a rečí. Svet nám ofrázovieva. Používa slová, ktoré s obľubou ohýba. Slová nerád ohýbam. Používam ich tam, kde by som mal, alebo ak mám mlčať, tak budem mlčať. Nič medzi tým. Plytvať so slovami je hriech. Dnes sme plní naratívov, rusofilných agentov, amerických prostitútok, buzerantov, negrov, progresívcov, fašistov…a neviem koho ešte. Západ, východ. Modrý proti červeným. Vojny zažívame našťastie iba v televíznych správach. Nielen preto, ale aj preto je Slovensko pre mňa to najkrajšie miesto kde som sa mohol narodiť. Slnko tu vychádza s úplnou presnosťou a ja verím, že nikdy z tejto krajiny nebudem musieť nikde odísť. Som hrdý Slovák a môžem povedať, že aj patriot. Mám tu pár priateľov a poznám osobne niekoľko nesmierne talentovaných ľudí, ktorí sú pre mňa inšpiráciou do každého rána. Ďakujem, že som ich mohol stretnúť.

Svet nám ofrázovieva. Krok, nádych, výdych, povinné frázy, počasie. Potom nejaká zmena ako: cesta do roboty, robota, cesta z roboty, deti, účty, dlhy, milenky, milenci… Používame veľa slov, ktorým nedávame váhu a v skutku ani nevieme že ich vyslovujeme. Ak niečo poviem, tak to tak aj myslím. Ak som ticho, myslím to presne tak isto. Často k skutočnému zmyslu daného slovného spojenia vôbec nedochádza. Ale ani len zďaleka. 24hodín v sebe skrýva veľa fráz a zbytočne žoviálnych drístov, ktoré nám môžu ušetriť deň.

Menej je niekedy viac. A u slov to platí dvojnásobne. Teda hovorím o sebe. Slová majú pre mňa nesmierny zmysel, význam, ale hlavne životnú pointu. Mali by sme si povedať, že každý sme iný a ako spievam v jednej mojej piesni: „Inakosť je pravdivá, ži svoj život, no nechaj žiť.“ A tak by nejako mohlo začať leto. Alebo aj celkom, celkom inak.

J.M.

A čo ty, fanúšik?

26.06.2024

Slovenskí fanúšikovia sú takí, že keď sa darí, parádne je. Keď nie, radi vedú krčmové reči o tom, akí sú naši hráči nemožní a že je to celé zlé. A potom sú tu takí, ktorí nech sa deje čokoľvek, stále je to zle. Buď to je náhoda, že sa nám niečo podarilo, alebo nám pomohli kadejaké iné vplyvy. Skrátka, že na to nemáme. Takí sme my, fanúšikovia. [...]

Ako prišlo do dediny leto

26.06.2024

Máš jamky a môj svet, čo ti drieme v ďalšom ráne. A leto plné oblečených viet, čo odišlo, a čo sa ešte stane. Jak zmrzlina v júni, plné nebo tvojich líc. Aj vietor básne špúli, na lásku plnú učebníc. A potom sa vrátim, aby som ťa nestretol. To sú tie chvíle dejín, kde básnik býva otrokom.. Môj FB tu: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070180066559

Novinárske porno, alebo masturbácia propagandistického spravodajstva

23.06.2024

Propagandistická úderka v rámci spravodajstva TV MARKÍZA sa opäť vyznamenala a ani len na stotinu nezavávahala zase si raz kopnúť v hlavných správach do jedného z najlepších a najrešpektovanejších spisovateľov Slovenska. Do JOŽKA BANÁŠA. Umierajúci kôň kope z posledných síl a z papule mu ide čudná pena. Tak mi pripadá spravodajstvo TV MARKÍZA. Na niektoré veci [...]

turecko, požiar, oheň

Pri starovekom meste na pobreží Egejského mora vypukol rozsiahly lesný požiar

26.06.2024 22:25, aktualizované: 22:34

S mohutným požiarom bojujú hasiči pri antických ruinách mesta Assos. Zhorelo už deväťdesiat percent porastov.

Pellegrini, Leyenová

Pellegrini sa v Bruseli stretol s von der Leyenovou, loboval za Šefčoviča

26.06.2024 21:14

Prezident sa podľa vlastných slov zasadzoval za čo najsilnejšie ekonomické portfólio pre slovenského kandidáta na člena budúcej eurokomisie Maroša Šefčoviča.

Assange

Assange sa po 14 rokoch vrátil do Austrálie, na letisku ho vítali priaznivci

26.06.2024 20:55

Zakladateľ servera WikiLeaks sa následne stretol so svojou rodinou.

Pellegrini, Zelenskyj

VIDEO: Pellegrini potvrdil, že sa stretne so Zelenským

26.06.2024 20:27

Slovenský prezident Peter Pellegrini potvrdil, že sa po prvý raz bilaterálne stretne s ukrajinskou hlavou štátu Volodymyrom Zelenským.

Ján Marton

Niektorí ľudia sa nikdy nezbláznia, tí musia mať ale príšerný život. - Ch. Bukowski

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 24663x
Priemerná čítanosť článkov: 1121x

Autor blogu

Kategórie