Založ si blog

Dejiny ľudského gýča

Môj piaty román DEJINY ĽUDSKÉHO GÝČA je vôbec moja prvá vlastná kniha, ktorej rukopis som prečítal tri krát. Vedome som sa snažil o to, aby každé slovo malo svoje pevné miesto. Aby nebolo navyše, ale naopak ani žiadne nechýbalo. A ako to celé v skratke prebiehalo? Milujem čas keď môžem tvoriť slovom: Neviem sa dočkať večerného ticha, kedy otvorím počítač a ťukám. Ráno sa zobudím a premýšľam nad postavami z môjho počítača. Čo by asi dnes robili, kam by šli. Aké majú starosti a radosti. A to najdôležitejšie: teším sa na večer, čo im dovolím a či z nich urobím lepších ľudí, alebo či ich dokonca nechám žiť. Milujem pocit byť pánom zrodu mojich myšlienok.

Môj nový román vychádza 11.11.2024 v mojom domovskom vydavateľstve HLADOHLAS. Je to román o ľuďoch. Veď ako inak. O čom inom by som ja mohol písať, ako o našej rase. Môj nový román je o neobyčajnosti ľudských osudov. O jedinečnosti postáv v tejto hre zvanej život. Je o symbole motýlích krídel, lebo ak by som zahol vtedy v Poprade doprava a nečakal na neskorší autobus, nikdy by som túto knihu nenapísal. Môj nový román je ako jedna obrovská platňa plná života, silných pocitov a muziky.

Ľudstvo by malo menej teoretizovať a byť viac skutočnejšie. Aj tie ľudské chyby a omyly by potom vyzerali celkom inak. Dopúšťame sa života a bezbreho hľadáme to najlepšie pre seba a svojich blízkych. Čakáme na splnené sny a výhru v lotérii a čistejšiu pleť a kvalitnejší spánok… Skrátka furt dačo a pritom všetko a ešte aj oveľa viac, je prítomné na meter od nás. Áno, všetko a ešte viac. Aj o tom a ešte všeličom je môj nový román DEJINY ĽUDSKÉHO GÝČA. Ak sa v ňom nájdete, verte mi že náhody neexistujú a ak sa pri ňom aspoň na 4 sekundy zamyslíte nad tým, že mať dlane na zápästiach a dokázať kráčať je dar, ako autor som vyhral.

Tu je krátka ukážka:

Po Šamanovi a Víle v ten večer zľahla Zem. Každý veľký problém sa začína v malom a niekedy to ani problém nemusí byť. Všetci sme chceli pokoj. Nechceli sme nič iné. Nechceme drahé autá, veľké vily, atómové kryty. Chceme svätý pokoj. Je omylom myslieť si, že pokoj je zadarmo. Veľmi ťažko sa ľahko žije. Treba rozprestrieť krídla, aj všetky tie chýbajúce pierka a zhlboka sa nadýchnuť vlastného dychu. Postaviť sa na okraj priepasti, vykročiť do prázdna, prekonať závrat, vzlietnuť a žiť. Život sa je a chlieb sa žije. Veľa vecí je naopak, a my musíme každé ráno odznova vstať a vykročiť mu oproti. Hoci bolesť nás zožiera v každej bunke, v každom zasranom atóme. Položím vám otázku, čo bolo prvé? Sliepka alebo vajce? A čo je skôr? Láska alebo priateľstvo? V tomto mám nevysvetliteľné medzery a neviem ich ničím vyplniť. Hrám niekedy sám so sebou hru na slepú babu. Len tak, akoby sa nič nestalo. Stojím samému sebe v ceste a zavadziam si, poznáte to, keď ste si sami sebe najväčšou prekážkou. Chcelo by to viac spolupráce. So samým sebou. To preto majú špecialisti z psychológie v poslednej dobe s nami toľko práce. Roboty ako na kostole s ľudskou rasou. S ľuďmi a ich hlavami.

https://www.hladohlas.sk/knihy/proza/slovenske-romany/dejiny-ludskeho-gycu-slovensky-roman-kniha.htm

Moje stránky:

Spotify: https://open.spotify.com/artist/1eT22U2zkOsAsF0qy7K9Gn

FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070180066559

IG: https://www.instagram.com/janmarton/

Martinus: https://www.martinus.sk/l?authors%5B0%5D=36481

Twitter: https://x.com/jan_marton/status/1241358186134847489

Slovenské literárne centrum: https://www.litcentrum.sk/autor/jan-marton

Knihy sú doménou väčšinou bohatších vrstiev obyvateľstva

18.09.2024

Vždy sa pristihnem pri tom, že som šťastný, že som ešte nikdy v tomto živote neodovzdal svoj bezvýznamný hlas žiadnemu politickému subjektu, na podporu ich propagandy. Dokonca sa mi často potvrdzuje aj moja obľúbená veta: Čo politik, to Kokot. Presne ako dnes ráno po zistení ďalších informácií z diania v našom štáte. Mnohí hovoria, že voliť je občianska [...]

Dobré správy :-)

12.09.2024

Môj nový román sa bude volať DEJINY ĽUDSKÉHO GÝČA. Vychádza 11.11.2024 a pokrstím ho 13.11.2024 o 18.00 v BRATISLAVE – SK Vajnorská. Nebude to obyčajný krst. Bude to dvojitý krst, spolu s novým románom Paľka HIRAXA Baričáka, ktorý dostal názov TEOM. A keďže dobrých krstov nie je nikdy dosť, naše romány opakovane pokrstíme aj 5.12.2024 v KOŠŤANOCH NAD TURCOM. [...]

Zvrátená doba nenásytného spôsobu dobre zamaskovanej totality

11.09.2024

Kam sme sa to až dostali? Toto sú čo za totalitné praktiky? Prečo by mal riaditeľ Národného divadla v Košiciach vysvetľovať fotku s ministerkou kultúry? Veď toto je šialené. Totalitné praktiky u niektorých novinárov sa stali živnou pôdou pre nepokoje v tomto štáte!!! Nerád to píšem, ale je to fakt. Môžu za veľa zla. No keď si riaditeľ divadla dá [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

Ján Marton

Niektorí ľudia sa nikdy nezbláznia, tí musia mať ale príšerný život. - Ch. Bukowski

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 46674x
Priemerná čítanosť článkov: 1228x

Autor blogu

Kategórie